Tips voor een goede akoestiek in de horeca

Tips voor een goede akoestiek in de horeca

We weten allemaal dat een goed ontbijt, een goede lunch of een goed diner heel eenvoudig in het water kan vallen door een slechte akoestiek. Gezellig samenkomen om iets te gaan eten of drinken heeft immers niet veel nut wanneer je je gesprekspartner niet kan verstaan door het lawaai van de andere aanwezigen. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat hoe meer lawaai er in een ruimte is, hoe luider men gaat spreken (het zgn. Lombardeffect).

Gelukkig beslissen steeds meer horecazaken om te investeren in een goede akoestiek, omdat ze beseffen dat dit een absolute meerwaarde is voor hun zaak.

Ben je ook op zoek naar tips om de akoestiek in uw hotel, restaurant of café te verbeteren? Hieronder vind je alvast enkele belangrijke do’s & don’ts:

Tip: Plaats tafeltjes uit elkaar

Plaats geen tafeltjes dicht bij elkaar. Hoe meer mensen op een kleine oppervlakte, hoe meer lawaai. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen luider zal gaan praten om de anderen te overstemmen (Lombardeffect). Plaats de tafels verder uit elkaar, dit zorgt voor meer ruimte en een betere akoestiek.

Is de akoestiek toch nog niet optimaal, of heb je geen plaats om de tafeltjes verder uiteen te zetten, dan zijn onze akoestische plafondpanelen (ARTceilings) een erg efficiënte oplossing om het geluid boven de eettafels op te vangen. Des te meer omdat het geluid door de tafels weerkaatst wordt naar het plafond. Een prachtig voorbeeld hiervan vindt u in Brasserie-Hotel Eikelhof in Tessenderlo, die wij van een uitmuntende akoestiek voorzagen.

Tip: Laat akoestische wandpanelen of plafondpanelen installeren 

Plaats geen absorberend materiaal onder tafels, achter kasten of schilderijen. Absorptiemateriaal dat je niet kan zien, kan geen geluid absorberen! Bovendien katapulteert een tafel het meeste geluid naar het plafond. Daarom kan je dus beter opteren voor akoestische wandpanelen of plafondpanelen, zoals onze ARTpanel, ARTwall en ARTceiling.

Tip: Hang een akoestisch wandpaneel met print aan de muur

Koop geen fotocanvas met een print zonder akoestische vulling! Het is van uiterste belang dat er een akoestisch absorberend materiaal in het wandpaneel aanwezig is. Dit moet bedekt worden met een akoestisch open doek (liefst in sublimatieprint) waar het geluid doorheen kan. Een fotocanvas met print in inktjet zal de akoestiek dus niet verbeteren.

Onze akoestische wandpanelen met print (ARTpanels) zijn altijd voorzien van 5 cm akoestisch materiaal en bedekt met een print in hoogwaardige sublimatiedruk. Plaats je deze zo dicht mogelijk bij de geluidsbron dan zijn deze zeer efficiënt. Ze zorgen bovendien voor een visuele eyecatcher in de ruimte. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de wandpanelen die wij plaatsten bij het vegetarisch restaurant Lukemieke in Leuven.

Tip: Scheid grote groepen van kleine groepen mensen

Grote groepen mensen produceren immers het meeste lawaai (en gezien het Lombardeffect kan dit ernstige proporties aannemen), wat voor de andere gasten erg onaangenaam kan zijn. Heeft u een ruimte met meer absorberend materiaal en een betere akoestiek? Plaats dan de grote groepen daar zodat zij de kleinere groepen niet kunnen storen.

Tip: Vermijd een open keuken

Hierin wordt immers zoveel geluid geproduceerd (gekletter van pannen, glazen, servies, bestek, sissend eten, een vaatwasser, lopend water…) dat dit onmogelijk aangenaam kan zijn voor de aanwezige gasten.

Probeer de keuken zo veel mogelijk af te scheiden van de eetzaal. Indien dit niet mogelijk is, kunnen wij eventueel akoestische oplossingen voorzien zoals wand- of plafondpanelen die het geluid zo veel mogelijk binnen de keuken houden.

Belangrijkste tip: ga meteen te rade bij een akoestisch specialist zoals COUST acoustics.

Wij bekijken uw situatie grondig en begeleiden u graag van A-Z met onze knowhow en expertise! Hier kan u gemakkelijk een offerte aanvragen. Tot snel!X
Vraag nu een gratis offerte aan

T+32 9 296 46 10

Stel hier uw vraag: