- Home
- FAQ
Hebt u een vraag?
Wat is galm?
Galm is een geluidsverschijnsel dat ontstaat bij het herhaaldelijk weerkaatsen van geluid op wanden, plafonds en objecten. Zo bereikt het geluid de ontvanger niet enkel rechtstreeks (via directe spraak of muziek), maar ook indirect (via reflecties). Weerkaatsingen komen steeds later toe bij de ontvanger dan het brongeluid, wat voor rumoer zorgt. Hierdoor daalt de verstaanbaarheid van het originele geluid.
Wat is akoestiek?
Akoestiek is de leer van het geluid. Het akoestisch comfort van een ruimte wordt bepaald door enerzijds de geluidsabsorptie (de mate waarin het geluid door materialen in de ruimte wordt geabsorbeerd) en anderzijds de geluidsisolatie (de mate waarin geluid overgedragen wordt naar een aangrenzende ruimte).
COUST acoustics is gespecialiseerd in het plaatsen van geluidsabsorberende materialen om de akoestiek binnen een ruimte te optimaliseren. Hiervoor produceren wij akoestische wandpanelen, plafondpanelen, bureauschermen, scheidingswanden, baffles,…
Wat is ruimteakoestiek?
Ruimteakoestiek of zaalakoestiek houdt zich bezig met het gedrag van geluid binnen een ruimte. De klank van een geluid, en de nagalm ervan, wordt beïnvloed door de eigenschappen van de ruimte: de vorm, de grootte en de gebruikte materialen. Ruimteakoestiek brengt deze eigenschappen en de invloed ervan op het geluid in kaart.
Wat is nagalmtijd?
De nagalmtijd is de tijd die nodig is om een geluid met 60 dB in sterkte te doen afnemen nadat de geluidsbron gestopt is.
Wanneer spreken we van een aangename akoestiek?
Een comfortabele nagalmtijd is steeds afhankelijk van verschillende factoren: de functie en grootte van de betreffende ruimte, het aantal mensen dat er meestal aanwezig is,… Wij berekenen de na te streven nagalmtijd dan ook steeds in functie hiervan.
Wat is geluidsabsorptie?
Wanneer een geluidsgolf tegen een materiaal botst, wordt een deel ervan weerkaatst, een ander deel wordt geabsorbeerd in het materiaal en een derde deel dringt door het materiaal heen. Hoe harder het materiaal, hoe minder absorptie en hoe groter de geluidsweerkaatsing. In een ruimte met hoofdzakelijk harde materialen (beton, glas, staal, gepleisterde wanden,…) is weinig absorptiemateriaal aanwezig. Het geluid wordt er vaker weerkaatst, waardoor galm ontstaat.
Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?
Geluid absorberen betekent dat de aanwezige storende reflecties en galm in een ruimte zullen worden opgevangen door absorberende materialen die aan wanden of plafond geplaatst worden, of als vrijstaande elementen. Deze absorberende materialen moeten steeds zacht van aard zijn, om het geluid niet te weerkaatsen.
Wat betekent de NRC-waarde?
De afkorting NRC staat voor “Noise Reduction Coefficient”. De NRC-waarde drukt de absorptiewaarde van een materiaal uit. Hoe hoger de waarde, hoe beter de absorptie door het materiaal. De NRC-waarde ligt steeds tussen 0 en 1. De producten van COUST acoustics hebben een NRC-waarde van 0,95. De absorptiewaarden (NRC-waarde en alfawaarde) van onze producten werden getest in een akoestisch laboratorium.
Wat betekent de alfawaarde?
De alfawaarde (αW) drukt de gewogen absorptiewaarde van een materiaal uit. Een alfawaarde ligt steeds tussen 0 en 1: bij 0 wordt het geluid volledig weerkaatst, bij 1 wordt het geluid volledig door het materiaal geabsorbeerd. De producten van COUST acoustics halen in alle menselijke geluidsfrequenties een alfawaarde van 1 (absorptie 100%).
Hoeveel absorptiemateriaal heb ik nodig?
Om een indicatie te krijgen van hoeveel m2 van onze absorberende materialen u nodig heeft, vertrekt u vanuit het volume van de ruimte. Neem hiervan 8% en u bekomt het nodige aantal m2 van onze materialen dat geplaatst moet worden om de akoestiek te optimaliseren. Is de ruimte kleiner dan 50 m3? Neem dan 10% van het volume. Is de ruimte groter dan 300 m3 dan kan u met 6% van het volume voldoende resultaat halen.
Let op: deze berekening geldt enkel voor onze materialen en kan niet doorgetrokken worden naar andere akoestische producten, die vaak over een inferieure akoestische vulling beschikken die minder dik is en een lagere densiteit heeft.