Galm in een kerk: hoe los je dit op?

Galm in een kerk: hoe los je dit op?

Het akoestisch probleem in een kerk

Kerken zijn vaak imposante gebouwen met elk een eigen, unieke akoestiek. Dit komt omdat de architectuur van een kerk er vaak op is ingesteld om samenzang en orgelspel mooi te laten klinken. Een natuurlijke galm is hierbij dan ook erg mooi. Maar de hoge plafonds, gewelven en glaspartijen zorgen jammer genoeg ook vaak voor té veel galm. Hierdoor wordt de spraakverstaanbaarheid van een spreker of een koor gemakkelijk verstoord. Dit is natuurlijk erg jammer, want geluid is één van de belangrijkste onderdelen in een functionele kerk. Sprekers moeten goed verstaanbaar zijn en zang en muziek moeten kunnen inspireren en overtuigen. 

De kerk als een multifunctioneel gebouw

Tegenwoordig worden kerkgebouwen ook steeds vaker gebruikt voor concerten, workshops, tentoonstellingen, … En een aangepaste functie veronderstelt ook een aangepaste akoestiek. De uitdaging is vaak het reduceren van de galm zonder de voordelen van de mooie klankkast verloren te laten gaan. Het oordeelkundig aanbrengen van geluidsabsorberende materialen op de juiste plaats in de ruimte is dan ook erg belangrijk.

Onze aanpak om de akoestiek in een kerk te verbeteren

Het kan erg moeilijk zijn om de akoestiek goed af te stemmen op zowel de spraakverstaanbaarheid als op de muziek die in de kerk wordt gespeeld. Zowel de functie van het gebouw als de gebruikte materialen, de indeling en grootte van de zaal en de gemiddelde hoeveelheid aanwezigen spelen elk hun rol in de akoestiek van de ruimte. Er bestaan dan ook geen standaardoplossingen.

Een akoestische analyse van de situatie ter plaatse is dus essentieel. COUST acoustics komt steeds ter plaatse om een nagalmmeting uit te voeren. Zo kunnen we rekening houden met de specifieke eigenschappen van de kerk en een oplossing op maat voorstellen. We gaan samen met u op zoek naar een geschikte en efficiënte oplossing die past binnen de sfeer van het kerkgebouw, en we spreken een doelnagalmtijd af, rekening houdend met het multifunctionele karakter van het gebouw. Door de juiste hoeveelheid akoestische oplossingen op de juiste plaatsen te installeren, kan uiteindelijk een correcte demping van het geluid worden bereikt.

Welke akoestische producten gebruiken we?

Welke producten we uiteindelijk toepassen om de akoestiek te optimaliseren in uw kerk kan erg verschillen. Onze akoestische wand- en plafondpanelen COUSTpanel, COUSTwall en COUSTceiling kunnen alvast grote oppervlaktes in de ruimte opvullen (zie onze realisaties bij Apostolisch genootschap Amstelveen en Stichting Kerken Ommoord (NL)). Aan de hoge plafonds kunnen we dit steeds aanvullen met enkele afhangende screens (COUSTbaffle of COUSTbreeze), zoals bij Maison Saint-Joseph; en vrijstaande oplossingen zoals onze scheidingswanden (COUSTscreen), akoestische zuilen (COUSTbase), etc.

Contacteer ons voor advies

Wat leert u hieruit? De akoestiek in een kerk verbeteren doe je niet zomaar. Win advies in bij een akoestisch expert zoals COUST acoustics, zodat u de akoestiek in uw kerk op orde kan krijgen. Zo kan het publiek weer genieten van inspirerende lezingen en muziek. Bekijk hier alvast een kleine selectie van onze realisaties in kerkgebouwen.X
Vraag nu een gratis offerte aan

T+32 9 296 46 10

Stel hier uw vraag: