Hoe werkt ons gehoor?

Hoe werkt ons gehoor?

Hoe werkt ons gehoor?  

Mensen ervaren geluid niet simpelweg als een enkele toon, maar eerder als een samensmelting van verschillende frequenties (toonhoogtes) en het geluidsdrukniveau van die frequenties.  

Wanneer geluidsgolven ons oor bereiken, worden ze opgevangen door het buitenoor en via de gehoorgang geleid naar het trommelvlies. Het trommelvlies begint dan te trillen, in overeenstemming met zowel de frequentie als de intensiteit van de geluidsgolven.  

De trillende bewegingen van het trommelvlies worden vervolgens doorgegeven via drie kleine gehoorbeentjes in het middenoor, namelijk de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes fungeren als geleiders en dragen de trillingen verder naar het binnenoor. Binnen het binnenoor ondergaan deze trillingen een omzetting in elektrische signalen. Deze elektrische signalen worden uiteindelijk via de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd, waar ze worden geïnterpreteerd als geluid. Zo krijgen we de mogelijkheid om te horen en geluiden waar te nemen.  

De frequentie:  

De frequentie wordt dus in hertz gemeten en geeft de trillingen per seconde aan die onze oren opvangen. Het menselijk oor kan frequenties tussen 20 en 20.000 hertz waarnemen.  

De frequenties tussen 500 en 4000 hertz worden als aangenaam beschouwd; muziek en taal bevinden zich binnen deze waarden. Wanneer men over geluid spreekt, heeft men het ook over decibels.  

Wat zijn decibels?  

Met decibels kan men het geluidsdrukniveau meten, en deze geven aan met welke druk de geluidsgolven het trommelvlies bereiken. Hoe meer decibels, hoe luider de toon klinkt. Als mens kan men niets horen dat zachter is dan 0 decibel. 50 dB is het niveau van een gesprek. De pijngrens ligt op 120 decibel, en bij deze grens kan het gehoor beschadigd raken. 

Een geluid is een samensmelting van frequenties, en van sommige geluiden worden we zelfs gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat vogelzang ons humeur verbetert. Wanneer geluid ons ongelukkig, moe of gestrest maakt kunnen akoestische oplossingen op maat een ware levensredder zijn.  

Bij COUST maken wij akoestische oplossingen op maat zoals : akoestische wandpanelen, akoestische plafonds, akoestische zuilen, akoestische bureau schermen en zo veel meer ... voor alle ruimtes en behoeftes. Contacteer ons voor advies op maat. 



X
Vraag nu een gratis offerte aan

We leveren en plaatsen aan dezelfde prijs in heel België en Noord-Frankrijk.

T+32 9 296 46 10

Stel hier uw vraag: