Akoestiek op school verbeteren? Met deze 3 tips creëert u een aangenaam klaslokaal

Akoestiek op school verbeteren? Met deze 3 tips creëert u een aangenaam klaslokaal

Slechte akoestiek op school maakt het moeilijk om goed onderwijs te bieden. Slechte akoestiek in klaslokalen zorgt immers voor concentratieproblemen, vermoeidheid en slechte verstaanbaarheid bij zowel leerkrachten als leerlingen. Gelukkig is galm in een lesomgeving eenvoudig te verminderen. Hoe? Dat leest u in deze blog.

Een goede verstaanbaarheid is essentieel in het onderwijs. De leerkracht dient verstaanbaar te zijn tijdens het lesgeven en leerlingen moeten ongestoord en geconcentreerd aan hun opdrachten kunnen werken.

Een galmend klaslokaal beïnvloedt de prestaties van zowel docenten als leerlingen. Op lange termijn veroorzaakt slechte akoestiek zelfs gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, stemproblemen of stress.

Hoe veranderingen in het onderwijs invloed hebben op de akoestiek

Vaak zijn schoolgebouwen in België verouderd. Vroeger waren klaslokalen groot met veel raampartijen voor de lichtinval en zachte kleuren om de concentratie van leerlingen te stimuleren. De plafonds waren hoog en het interieur was sober.

Tijdens het lesgeven had de leerkracht het woord en bleven de leerlingen stil. Hierdoor zorgde de inrichting en architectuur van het schoolgebouw niet voor akoestische problemen.

Lesgeven in het heden

Tegenwoordig wordt er een moderne en leerlinggerichte onderwijsmethode toegepast waarbij klassikale lessen met groepsprojecten worden gecombineerd. Leerlingen werken vaker samen in open leeromgevingen waar zij communiceren over hun projecten. Daarnaast maakt men steeds meer gebruik van elektronica: leerlingen werken op laptops en docenten gebruiken digiboards waarop audiovisuele lesmaterialen worden afgespeeld.

Het lawaai neemt toe en de concentratie neemt af. Het gevolg is dat de prestaties van docenten én leerlingen eronder lijden.

Tips om de akoestiek op uw school te verbeteren

1. Absorbeer geluid met zachte materialen

Oude scholen worden gekenmerkt door hoge ruimtes met hard materiaal. Hierdoor weerkaatst geluid en ontstaat er galm.

Door zachte materialen te plaatsen wordt de weerkaatsing deels tegengegaan en kan de akoestiek al aanzienlijk verbeteren.

2. Splits de ruimte op en breek het geluid

Als de ruimte het toelaat, splits deze dan op door bijvoorbeeld hoekjes te creëren en kasten te plaatsen. Op die manier worden geluidweerkaatsingen sneller gebroken en galm verminderd.

3. Schakel de hulp in van een akoestisch specialist

De akoestiek hangt af van de onderwijsvorm en de ruimte waarin wordt lesgegeven. Zo heeft een muzieklokaal of gymlokaal andere geluidspecificaties en akoestische oplossingen nodig dan een leslokaal.

Om aan die geluidspecificaties te voldoen, moeten de juiste geluidsabsorberende materialen op de juiste plaaten geplaatst worden. Schakel daarom de hulp in van een akoestisch specialist voor het beste resultaat.

Ervaart u slechte akoestiek op uw school? Onderneem actie en creëer samen met ons een aangename leeromgeving. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Aan de hand van een galmmeting wordt bepaald welke materialen er nodig zijn om een aangename ruimte te creëren. Vervolgens monteren onze vakmannen de oplossingen op de juiste plaats.X
Vraag nu een gratis offerte aan

We leveren en plaatsen aan dezelfde prijs in heel België en Noord-Frankrijk.

T+32 9 296 46 10

Stel hier uw vraag: